VKO 44

Tällä viikolla olen valmistellut ja tehnyt tämän työssäoppimisen näyttöä. Tällä työssäoppimisjaksolla mulla on ollu monta rautaa tulessa samaa aikaa ja paljon valinnan varaa mistä sitä alkais mitäkin tekemään. On keittiöpyyhettä, paitaa, säilytyskoreja, pussukoita ja tyynyliinaa, niistä kuitenkin valitsin näyttötyöksi juuri valmistuvat säilytyskorit.
   Niihin idea lähti kun netissä näin yksinkertaisen ja kivan näköisen ohjeen josta saisin muokkaamalla juuri omanlaisen. Innostuin säilytyskoreista myös siksi, että saan silloin tehdä isoa kangasta seulan kanssa eikä aina samalla tekstiilitulostamisella.
   Kankaan printin idea on jatkumoa kaikille muille tuotteilleni joista löytyy samaa printtiä joskin eri mallissa ja värissä. Tyyli on kuitenkin pysynyt samana.
Työvaiheita:
Aloitin säilytyskorien suunnittelun jo muutama viikko sitten ja silloin päätin että kuvio tuodaan kankaalle seulan avulla. Printin olin päättänyt ja suunnitellut jo aikaisemmin, ei puuttunut kuin printin koko ja seulan suuruus.
   Seuraavana tuli mittaus ja seulan koon valinta. Halusin tehdä säilytyskoreista reilun kokoisia joten printin koko sai olla ainakin noin 10 cm. Seulan valinnan jälkeen niistä pestiin vanhat kuvat pois ja tehtiin rasvanpoisto. Seuraavana oli haasteellisin osuus eli valotusemulsion levitys, yksin. Juuri sinä päivänä kun päätin levittää emulsion koulussa ei silloin ollut muita vapaita käsi auttamaan..pienestä sotkusta ja sähellyksestä huolimatta emulsio tuli tasaisesti levitettyä. Emulsion kuivuessa aloitin valotuskalvon teon. Kalvon tekemiseen vierähtikin yllättävä tovi koska viimme seulan teosta olikin jo aikaa eikä kalvon tulostaminen ollutkaan niin tuoreessa muistissa. Pitkän pohdinnan ja odottelun jälkeen kalvo oli valmis ja ei muuta kuin seuloja valottamaan.
   Kankaan valinnassa tapahtui pieni muutos, kun aluksi ajattelin käyttää tavallista ohkaista puuvillakangasta ja siihen laittaa tukikangasta että kankaasta tulee tarpeeksi jäykkää. Päädyin kuitenkin vaihtamaan kankaan hieman ohueen ja joustavaan kankaaseen jolloin tukikangasta ei tarvitse välttämättä niin paljon.
   Värimaailma on näissä ensimmäisissä koreissa hyvin sininen ja sisältää vivahteita vihreää. Myös painovärien kanssa oli oma haastavuutensa. Yhteen sopivien värien valinta olikin yllättävän haastavaa ja sitten saada se vielä sekoitettua oikean väriseksi. Tästä olisi ehkä suoriutunut hieman nopeammin ennakoimalla värivalinnassa ja meittinyt ne aikaisemmin. Lopulta olin kuitenkin erittäin tyytyväinen värivalintoihin ja lopputulokseen.
    Kankaan paino on mukavaa hommaa, mutta kun seulassa on neljä eri kuvioa jotka eivät tule missään järjestyksessä kankaalle,tekee se painamisesta omalla tavallaan vaikeaa, Yksi kuva kerrallaan ja yhden kuvion painamisen jäljeen joutuu hetken odottamaan painovärin kuivamista jottei se tartu seulaan ja sitä kautta sotke kangasta. Aikaa painamiseen meni runsaasti, mutta pääasia että lopputuloksesta tuli hyvä !
    Seuraavana vuorossa oli itse säilytyskorien teko. Olin jo aikaisemmin tulostanut netistä ohjeita koreihin ja kääntänyt niitä suomeksi jotta ohjeiden seuraaminen on helpompaa. Oli kaksi vaihtoehtoa; pyöreä pohjainen ja korkea tai matala neliskattipohjainen. Aloitin tekemällä pyöreä pohjaisesta koe kappaleen. Sen valmistuessa kuitenkin huomasin pieniä vikoja jotka kaipaisivat muutosta, mutta tällä kertaa en niitä enää ehtisi muokkamaan. Päädyin siis valitsemaan neliskanttisen korin. Ohjeita seuratessa ei juurikaan ongelmia tullut, joitain asioita olisi voinut tehdä helpommin, mutta loppu tulos oli omasta mielestäni todella hyvä ja juuri sitä mitä halusin !
   Moniin asioihin meni yllättävän kauan aikaa ja muutin suunnitelmaa eri värivaihtoehdoista ja korien suuruuksista. Ne tulevat paremmalla ajalla myöhemmin :) Koulun joulumyyjäisissä juuri näitä koreja on kuitenki tavattavissa ja osettavissa !


Valmis seula






Kangas on vielä keskeneärinen mutta valmistuu hyvää vauhtia.




Painovärejä




Valmis kangas !




Ja heti kun kangas oli valmis, ei muuta kun leikkamaan se palasiksi ! :D






Lopputuloksena syntyi omasta mielestäni todella hyvännäköinen pieni säilytyskori.














Kommentit

Suositut tekstit